tiistai 31. tammikuuta 2012

Verkkonuorisotyön mahdollisuudet ja haasteet


Verkkonuorisotyö  -  Verkossa tehtävää nuorisotyötä.
  Nuoria kohdataan ja autetaan erilaisissa pulmissa netissä, missä he luonnostaan viettävät suuren osan vapaa-ajastaan. 




Nuoret käyttävät nykyään paljon internettiä vapaa-ajallaan ja koulussakin käyttö lisääntyy entisestään. Tietotekniikan hallitsemista pidetään jo lähes itsestäänselvänä.
 On hienoa, että nuorisotyöntekijät menevät sinne missä nuoret ovat ja pitävät itsensä nuorten saatavilla, tässä tapauksessa ovat nuorten käytössä netissä.


Verkkonuorisotyö vaatii kuitenkin työntekijältä jatkuvaa oppimista ja tutustumista uusiin sivustoihin.
 Se sivusto joka on nuorten suosiossa nyt, saattaa ensi vuonna olla vanha juttu.



   Internet antaa melkein rajattomat mahdollisuudet ilmaista itseään eri tavoin, koska sanojen ja tekojen takana ei tarvitse seistä omalla nimellä.
  Tämä voi kuitenkin aiheuttaa nettikiusaamista esim. kuvagallerioissa toisten kuvien haukkumista ja pilkkaamista, koska ei välttämättä tarvitse laittaa omia kuvia päästäkseen kommentoimaan muiden kuvia.

Yleensäkin verkon mahdollistama anonymiteetti on nuorille eduksi - kynnys lähestyä aikuista ongelmien kanssa on matalampi.
 On helpompi kertoa ongelmistaan ilman että toinen on konkreettisesti läsnä ja on aikaa miettiä sanomisiaan. Kiusallinen hiljaisuus on melkein mahdotonta nettikeskusteluissa ja jos tuntuu ettei enää halua puhua tai tilanne käy muuten ahdistavaksi, on helppo heittää 'heipat' kehiin ja jatkaa keskustelua muulloin.
  Plussana se, että nuorilla on mahdollisuus päästä puhumaan nuorisotyöntekijälle myös silloin, kun nuorisotalo ei ole auki.

  Verkon kautta käytävien keskustelujen haasteena on vahvuutenakin pidetty anonymiteetti. Työntekijä ei voi olla varma onko keskusteleva nuori oikeasti sitä mitä väittää olevansa ja loppujen lopuksi esim. hoitoon hakeutuminen jää nuorelle itselleen.
  Myös väärinymmärrykset ovat yleisiä - pelkän kirjoituksen avulla kun ei voi tunteita kamalan hyvin ilmaista. Hymiöt kylläkin auttavat asiaa.
  Nuorisotyöntekijän täytyy siis pitää tuntosarvensa erittäin pitkällä ja yrittää pysyä ajantasalla keskustelun fiiliksen kanssa jutellessaan nuorelle. 



  Verkossa on myös nuorisotalojen helppo tiedottaa ajankohtaisista asioistaan ja tapahtumistaan. Näin edesautetaan sosiaalista vahvistamista, kun ilmoitukset viedään nuorten ''maailmaan''.



Loppujen lopuksi verkkonuorisotyöntekijöiden vaikutus on suurimmaksi osaksi positiivinen ja nykyaikaa, koska maailma muuttuu ja kehittyy, ja nuoret sen mukana - luonnollisesti.
Aikuisilta muutos ei suju yhtä luontevasti, mutta kun on avoin muutoksille alusta alkaen, käy se huomattavasti helpommin.



Ei mitään hyvää, ilman jotain pahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti